Pretraživanje

PRESS ROOM : Arhiva

Preseljenjem dizalice do većih operativnih kapaciteta

Nepoznata riječ: 25.9.2009.
|
Arhiva : Preseljenjem dizalice do većih operativnih kapaciteta

Na kontejnerskom terminalu "Brajdica" 25.09.2009.godine počelo je preseljenje kontejnerske dizalice "Metalna" sa južne na zapadnu obalu terminala. Posao preseljenja povjeren je riječkom brodogradilištu "3.maj" i tvrtki Zagrebtrans, poduzeću specijaliziranom za prijevoz i manipulaciju teških i vangabaritnih tereta. Brodogradilište "3.maj" izgradilo je dvije čelične grede pomoću kojih je dizalica teška 600 t na dvijema specijalnim hidrauličkim prikolicama posebnim kamionima-tegljačima preseljena s jedne na drugu obalu.

 

U preseljenje dizalice se krenulo jer "Metalna" zbog tehničkih ograničenja nije u mogućnosti servisirati kontejnerske mega brodove uključene u novu brodsku liniju.

Njenim instaliranjem na zapadnoj obali povećana je kvaliteta servisa na manjim brodovima u feeder linijama, dok su istovremeno dva kontejnerska mosta "Samsung" na Kostrenskoj obali jug dobila novih 40m operativnog prostora. Ujedno, na južnoj je obali oslobođen prostor na koji će se uz postojeća dva, uskoro instalirati još jedan novi kontejnerski most tehničkih karakteristika potrebnih za servisiranje kontejnerskih brodova post-panamax generacije.

Nepoznata riječ: 1.1.2010.

Luka Rijeka d.d. : CHL Innovator - najsuvremeniji brod za prijevoz rasutog šećera

CHL Innovator - najsuvremeniji brod za prijevoz rasutog šećera

"CHL INNOVATOR" jedan od ukupno tri broda na svijetu u kategoriji B/I/B/O brodova ( Bulk in / Bags out; Bulk in / Bulk out ) vezan je na Bečkom pristaništu u luci Rijeka. Brod je u riječku luku dopremio 8.000 tona rasutog šećera. Prilikom iskrcaja vlastitim postrojenjem brod uvrećava šećer u vreće od 50 kg i putem brodskih transportnih traka direktno ih skladišti u lučko skladište. Impozantnih dimenzija : ukupne dužine od 175 metara i širine 25 metara, brod se izdvaja načinom operativnog prekrcaja Prvi brod ove vrste u sjevernom Jadranu boravio je u prosincu 2003. godine, također u riječkoj luci. U protekle 4 godine CHL INNOVATOR redovito uplovljava u Rijeku, a samo protekle 2006. godine kroz ukupno 4 ticanja iskrcano je 120.000 tona šećera. Redovito servisiranje brodova tipa B/I/B/O potvrđuje tržišnu poziciju Luke Rijeka d.d. koja danas kvalitetom usluge zadovoljava visoke operativne standarde i može servisirati brodove najsuvremenijih tehnologija.

Nepoznata riječ: 29.6.2010.

Luka Rijeka d.d. : Nova brodska linija Daleki Istok - Rijeka

Nova brodska linija Daleki Istok - Rijeka

Vodeći svjetski azijski brodari Hyundai Merchant Marine, Yang Mine Line, Hanjin Shipping i United Arab Shipping Company pokrenuli su početkom lipnja 2010.godine novu brodsku liniju Azija

Nepoznata riječ: 30.6.2010.

Luka Rijeka d.d. : Riječka luka - jedina sjevernojadranska luka

Riječka luka - jedina sjevernojadranska luka

Riječka luka - jedina sjevernojadranska luka specijalizirana za manipulaciju šezdesetmetarskih tračnica Na Praškom pristaništu rijecke luke zapoceo je dana 27. svibnja 2004. godine u poslijepodnevnim satima 4.450 tona šezdesetmetarskih tracnica na brod "SCAN PACIFIC". Rijecka je luka tradicionalna luka austrijskog tržišta, a poznata austrijska tvrtka VOEST-ALPINA, u organizaciji austrijskog špeditera PANALPINA-GRAZ, izvoz željeznih tracnica u prekomorske zemlje godinama radi preko naše luke. Do 2001. godine maksimalna je dužina željeznih tracnica koje su se izvozile pomorskim putem iznosila od 15 do 25 m. Opravdavši povjerenje poslovnih partnera kroz dugogodišnju suradnju, rijecka je luka krajem 2001. godine, dobila manupulativno zahtjevan posao pretovara tracnica impresivne dužine 60 m, i pojedinacne težine 4 tone. Ovaj specifican austrijski teret u redovnim ciklusima na putu za Južnoafricku Republiku, kao jedina europska luka specijalizirana za ovu vrstu tereta, servisira rijecka luka. Do danas u kontinuitetu, dva puta godišnje, prekrcano je na 7 brodova, ukupno 28.928 tona šezdesetmetarskih tracnica. Manipulacija tracnica ove dužine zahtijeva rad u paru dviju obalnih dizalica te odgovarajucu dužinu operativne obale. Na Praškom pristaništu, kao operativno najoptimalnijoj operativnoj obali za prihvat ovog tereta, izvršene se temeljite pripremne radnje. Radnici "Luke", oslanjajuci se iskljucivo na vlastito iskustvo i znanje, izvršili su preseljenje obalne dizalice Ganz-Bratstvo teške 200 tona, sa Beckog na Praško pristanište, bez rastavljanja, kopnenim putem koristeci pogon dizalice. Ovaj se posao u "Luci" drži za komercijalno i operativno veliki uspjeh svih radnika rijecke luke.

Nepoznata riječ: 20.7.2010.

Luka Rijeka d.d. : Poziv na Glavnu skupštinu Društva

Poziv na Glavnu skupštinu Društva

Glavna skupština će se održati u ponedjeljak, 30.08.2010.god. s početkom u 11,00h u sjedištu Društva u Rijeci, Riva 1/II,dvorana za sastanke.

Nepoznata riječ: 9.12.2009.

Luka Rijeka d.d. : Prezentacija projekta Rijeka - Budapest  express

Prezentacija projekta "Rijeka - Budapest express"

Prezentacija luke Rijeka i projekta blok vlaka na Vb koridoru održana je u Budimpešti u prostorijama ITD Hungary kao domaćina.

Nepoznata riječ: 12.7.2013.

Luka Rijeka d.d. : Novim LIEBHERR obalnim dizalicama ukrcane lokomotive TŽV-a Gredelj

Novim LIEBHERR obalnim dizalicama ukrcane lokomotive TŽV-a Gredelj

Na Orlandovom gatu izvršen je ukrcaj lokomotiva, pojedinačne težine 102 tone i transformatora koje TŽV Gredelj preko riječke luke isporučuje za prekomorske destinacije.

Nepoznata riječ: 13.9.2012.

Luka Rijeka d.d. : Terminal za rasute terete - servisira brodove klase Capesize

Terminal za rasute terete - servisira brodove klase Capesize

13.09.2012. na Terminal za rasute terete u Bakru pristao je brod CAPE VENI, dužine 289m i širine 45m, prvi brod klase Capesize nakon dvadeset godina.

Nepoznata riječ: 28.6.2012.

Odlukom Nadzornog odbora imenovana nova Uprava Društva

Odlukom Nadzornog odbora Luke Rijeka d.d. na današnoj sjednici imenovani su novi članovi Uprave Društva